有关郭弘教授学术报告的通知

发布者:系统管理员发布时间:2016-03-21浏览次数:1369

报告题目:量子信息和量子计量

报告人:郭弘教授  北京大学量子信息技术中心

地点:教12201会议室

时间:2016323号(星期晚上7:00 PM

欢迎高年级本科生和研究生参加。

Quantum Information and Quantum Metrology

Hong Guo (IOP Fellow)

Center for Quantum Information Technology, Peking University, Beijing 100871, PR CHINA

E-mail: hongguo@pku.edu.cn

Abstract

The research on quantum information and quantum metrology related science and technologies carried on at the Center for Quantum Technology of Peking University is introduced. The emphasis is made on: 1) highly secure quantum key distribution (QKD) with practical source monitoring and quantum true random number generation (TRNG) with, respectively, 14Gbit length and 1.6Tbps generation rate; 2) quantum metrology, including quantum magnetometry, quantum optical frequency standard and optical filter, optical comb with high petition rate, etc.; and on 3) theoretical study on quantum entanglement (correlation) dynamics.

报告摘要

介绍北京大学量子技术中心进行的量子信息和量子度量衡学的科研工作,研究重点是:1)通过分别产生4位长度和1.6Tbps产生率的实际源监控和量子真随机数生成(TRNG)来生成高度安全的量子密钥分配(QKD);2)量子计量,包括量子磁强计,量子光学频率标准以及具有较高信访率光梳的光滤波器等等;3)对量子纠缠(相关)动力学理论研究。

个人简历

郭弘,男,1969年出生,北京大学信息科学技术学院教授,博士生导师、国家杰出青年科学基金获得者。现任科技委兼职委员,国家863计划量子信息技术专家组组长,中国电子学会会士,英国物理学会会士,国际无线电科学联盟中国委员会委员及电子学与光子学委员会主席,中国密码学会量子密码专业委员会副主任委员,中国电子学会量子电子与光电子学分会副主任委员等职。主持承担国家自然科学基金重点项目、国家863计划、973计划项目、中国载人航天预研项目、霍英东基金项目等多项重要科研项目。

郭弘教授长期从事量子通信、量子感知等量子信息技术领域的研究工作,并在量子通信信源监控和真随机数产生、高灵敏度原子磁力仪和窄带原子滤光器等方向做出一系列重要成果。目前,发表SCI论文近200篇,被引用近两千次。曾获全国优秀博士后奖、新世纪百千万人才工程国家级人选、茅以升北京青年科技奖、广东省青年科学家奖等奖励或荣誉称号。